Toukokuu 2021: Tunne itsesi

Toukokuu 2021: Tunne itsesi

Olen niin iloinen huomatessani, että henkinen kasvu aiheena kiinnostaa. Olen saanut kysymyksiä, että miten oppisi parhaiten tuntemaan itsensä. Kannattaako ahmia kaikki käsiin saatavat elämäntaito-oppaat, saako niistä apua? Kannattaako osallistua retriitteihin? Kannattaako aloittaa joogaharrastus, entä meditaatio tai kirjoittaa päiväkirjaa? Sanoisin, että tee juuri sitä, mikä kutsuu, mikä tuntuu hyvältä ja oikealta. Jollekin se voi olla kalareissu ja veden katselu, soutaminen, jossa pääsee meditatiiviseen tilaan, saa pysäytettyä itsensä läsnäoloon ja sitä kautta kysymään itseltään kysymyksen: Hei, miten minulla menee? Henkistä kasvua ei voi ostaa, se on elettävä. Helpottavaa on, että kaikki tieto on jo sinussa. Viisas kehosi ja sisimpäsi auttavat sinua aina, jos vaan pysähdyt sitä kuuntelemaan.

Mielestäni paras tapa tutustua itseen on kysyä kysymyksiä itseltään – vastata rehellisesti ja tunnustella, seisooko sanojensa takana, löytääkö kipupisteet, haaveet, sudenkuopat ja varjot. Ja jos noita löytää, mitä muuta pinnan alta nousee ja uskaltaako kohdata ne, saati alkaa työstämään niitä. Koen, että on todella tärkeää tietää mistä tulee, missä on omat juuret, koska silloin ymmärtää helpommin.

Kysymykset auttavat sinua selvittämään miten sinulla menee.

1. Oletko ihminen, joka tekee kaiken muiden puolesta?
2. Unohdatko helposti itsesi?
3. Haluatko ylläpitää rauhallisuutta uhraten oman itsesi?
4. Oletko tehnyt huonoja valintoja?
5. Luotko suhteita ihmisiin, joilla ei ole oikeasti sinulle tarjota paikkaa elämässään?
6. Kärsitkö psykofyysisistä oireista, esim. rytmihäiriöistä, ahdistuneisuudesta, selkäjumeista, päänsäryistä?
7. Onko sinulla rohkeutta olla oma itsesi?
8. Tuntuuko, että miellytät muita?
9. Oletko sinut menneisyytesi kanssa?
10. Mitä on oma voima?
11. Arvostatko itseäsi?
12. Kontrolloiko jokin/joku sinua?

Vastaa kysymyksiin kaikella rehellisyydellä, kun sinulla on hyvä hetki antautua vastausten pariin.

Kysymykset voi kirjoittaa vaikka ylös, (päiväkirja on hyvä juttu) niin alitajuntasi alkaa automaattisesti työstämään näitä aiheita ja jos sinulla on ollut tapa paeta vaikeita aiheita elämässäsi, alitajuntasi auttaa sinua näiden omanarvontunnetta koskevien kysymysten kanssa. Käydään läpi, mistä tunnistaa, kuka on sinun elämän kapteeni. Sinun kuuluu olla se kapteeni. Kyseessä ei ole minkä tahansa alus, jossa paikkasi on olla kapteenina, sillä se sinun on tämän elämäsi kulkuneuvo – sinun kehosi ja mielesi.

Mistä tunnistaa, että on oman elämänsä kapteeni, eikä matkustajana takapenkillä?

1. Keskityt elämässäsi itseesi ja omiin valintoihisi. Et elä elämääsi kenenkään kautta.
2. Muiden arvostelulle ei jää aikaa, koska oma elämäsi pitää sinut kiireisenä. Sinulla on enemmän aikaa kehittää itseäsi, kun kallisarvoista aikaa ei kulu negatiivisiin asioihin, joita väistämättä syntyy, jos vertaa itseään muihin ja muiden tekemisiin.
3. Kun uskomme itseemme, saamme myös muut uskomaan meihin, jolloin luovuus ympärillä kasvaa ja sitä myöten kasvaa positiivinen kevyt ilmapiiri tehdä asioita.
4. Arvostamalla itseämme nostamme sitkeyden ja vahvuuden määrää.
5. Kykenemme käsittelemään muilta tulevaa kritiikkiä meitä kohtaan. Osaamme eritellä, suhteuttaa ja nähdä rakentavan kritiikin. Meistä tulee kyvykkäämpiä ottamaan vastuu itsestämme, emmekä odota, että joku tekee asiat puolestamme.
6. Kun arvostamme itseämme, alkaa positiivinen energia virrata ja vetää puoleensa toista hyvää energiaa ja vedämme puoleemme pieniä suuria ihmeitä.
7. Ottaminen ja antaminen läheisissä ihmissuhteissa on balanssissa.
8. Rakkaus – arvostus – kunnioitus eivät ole vain sanoja, vaan osaat asettaa lempeästi selkeät rajat, et hae muiden miellyttämisellä hyväksyntää, uskallat sanoa tarvittaessa ei, osaat olla oma itsesi, tiedostaen oman voimasi.
9. Tunnet oman ainutlaatuisuuden, jolloin sinulla on vapaus olla juuri se mikä olet, osaat valita lähellesi ihmiset, jotka tuovat sinusta esiin sinun parhaan itsesi.
10. Omanarvontuntoisen sielun tunnistaa ilosta. Sielu näyttää aina valoisamman tien, siksi on tärkeää pysähtyä vaikealla hetkellä ja kuunnella sisintään.

Mieti, mitkä kohdat ovat omalta osaltasi hallussa ja mitkä kohdat kaipaisi jalostamista ja korjausliikkeitä?

Mieti, miten voisit kehittyä kyseisessä asiassa.

AVAINSANOJA ja AIHEITA KESKUSTELUUN ITSENSÄ KANSSA:

1. RYHTI – Sisäinen ja ulkoinen ryhti kuvastaa sinua. Kun astut huoneeseen, huolehdi, että olet selkä suorassa. Silloin on helpompi hengittää!
2. SINÄ <3 – Rakasta itseäsi
3. YSTÄVÄT – Arvosta ystäviäsi! Ole itse itsellesi paras ystävä!

Mistä tunnistan oikean ystävän? Oikea ystävä on se, joka nostaa sinua silloin, kun makaat suossa. Oikea ystävä tekee pyytämättä asioita. Oikea ystävä kuuntelee akuutissa hetkessä suruasi, eikä kaada silloin niskaasi omia huoliaan. Oikea ystävä juhlii rinnallasi onnistumistasi, onneasi ja on vilpittömästi onnellinen kanssasi elämäsi huippuhetkillä. Oikea ystävä puolustaa sinua aina. Oikea ystävä ei tuomitse sinua.

4. MUISTA ETTET VERTAA ITSEÄSI MUIHIN.
5. MUISTA VANHEMPANA ASETTAA RAJAT LAPSELLESI. Vastuunotto vanhempana antaa turvallisuutta lapsille ja kaikille perheenjäsenille.
6. KOTI – TURVASATAMASI – Tee kodistasi sinunlainen paikka, missä viihdyt.
7. ELÄMÄN MERKITYKSELLISYYS – Löydä oma IKIGAI = syy olla olemassa.
8. ELÄMÄN TOTUUDELLISUUS – Tutki itseäsi, asioita, tunne totuus sisälläsi. Kehosi tietää aina totuuden.
9. KUUNTELUTAITO – Kuuntele enemmän, kuin puhut. Kuuntele itseäsi myös.
10. VETOVOIMANLAKI – Mitä ajattelet, sitä saat.
11. OLE ROHKEA ELÄMÄSSÄ – Mene mukavuusalueen ulkopuolelle, ota riski ja kehity ihmisenä.
12. VANHEMPANA ANNA LAPSELLESI VASTUUTA – Oma hyvinvointisi heijastuu myös perheeseen, jossa elät. Vanhempana olo tuo omat haasteet elämään, kun huolehdittavia on muitakin kuin oma itsensä. Ole lapsellesi vanhempi, johon lapsi voi aina turvautua, mutta anna hänen elää omaa elämäänsä. Samoin kuin puolisosi, anna tilaa puolisollesi elää omaa elämäänsä myös. Tue häntä kun on tarvis ja kannusta ja iloitse hänen kanssaan.
13. SAAT OLLA SELLAINEN, KUN HALUAT OLLA – Kun tunnet ja hyväksyt itsesi, hyväksyt helpommin myös muut juuri sellaisina kuin he ovat.
14. TEE SELLAINEN ELÄMÄ MILLAISEN ELÄMÄN HALUAT – Asenteen voit valita heti, henkinen- ja fyysinen kunto paranee pikkuhiljaa. Taloudelliseen puoleen saa apua myös. Ryhdy toimeen!
16. ELÄMÄ ON TÄSSÄ JA NYT – SINUN ELÄMÄ – SINUN VAPAA TAHTO – Sinulla on vapaus tehdä elämästäsi juuri sellaista, kuin haluat sen olevan.
17. KIITOLLISUUS – Ole kiitollinen jokaisena aamuna, kun saat avata silmät.
18. OMA PUHE – Alitajuntamme kuuntelee valikoimatta kaiken, siksi omapuheen kanssa on syytä olla tarkkana ja pitää se myönteisenä itseämme kohtaan.
19. ITSETUNTO – Itsetunnon vahvuuden taso vaihtelee ja se on ihan normaalia, mutta itsetuntemuksen ymmärryksen myötä emme murene kappaleiksi pienen itsetuntoamme kolauttavan asian myötä, vaan kivijalkamme on ja pysyy siellä, eikä se aseta ehtoja eikä rajoitteita kivijalkaan.
20. RAKKAUS – Toimi rakkaudesta käsin. ”Se kipu, mitä kannat, on se rakkaus, jota et ole antanut” – Erkki Lehtiranta

Oman itsensä tunteminen luita ja ytimiä myöten on koko elämänmittainen työ. Se, miksi koen tärkeäksi kuitenkin tehdä tätä työtä on, että silloin tekee elämänmatkaa sisältä käsin, ei ulkoisista vaatimuksista. Löytää rohkeuden toteuttaa omaa ikigaitaan, omaa polkuaan. Uskon kun on sinut itsensä kanssa vaikka puoliksi, elää täydemmin, kuin että elää jonkun muun toiveiden ja haaveiden mukaista elämää. Jos oma tahto puuttuu tai sitä on hyvin vähän, ajautuu väkisin tekemään jotain sellaista, mikä ei kumpua sisältä ja lopulta siitä ei nauti. Esimerkiksi työura. Jos lähtee toteuttamaan vanhempien toiveita opiskella vaikka lääkäriksi, saattaa jossain vaiheessa katkeroitua vanhemmilleen, itselleen, ammatilleen, että miksi ei kuunnellut sisintään silloin, kun vaikka musiikkiura veti puoleensa. Siksi olen painottanut pysähtymistä paljon valmennuksissa, että tavallaan tarkistaisi oman elämän kompassin suunnan. Näyttääkö se siihen suuntaan, mihin haluaisi mennä, vaikka mutkan kautta. Jos suunta on aivan päinvastainen, vaatii rohkeutta muuttaa suuntaa. Elämässä pieniä ihmeitä tapahtuu joka päivä, että siinä mielessä ei pitkänkään työuran jälkeen ole mahdotonta aloittaa jokin uusi asia aivan alusta. Se vaati ainoastaan rohkeutta lähteä ja aloittaa alusta. Vaikka kuusikymppisenä =)

Iloisin terveisin, Marianne