Tammikuu 2024: Suolan elintärkeä tehtävä

Tammikuu 2024: Suolan elintärkeä tehtävä

Suola on meille ihmisille ja myös eläimille elintärkeä ravintoaine, jolla on useita merkittäviä tehtäviä elimistössä.

Suolan merkityksen olen saanut nähdä monesti kuntosalilla ihan tavallisessa treenitilanteessa, kun maksimitreenissä joku on tullut pyytämään salin respasta suolaa kovaan lihaskramppiin.
Monesti ongelma onkin kovaa treenaavilla se, ettei suolaa saa tarpeeksi, jolloin keho tilttaa.

Nestehukkaa salilla harvemmin näkee, sillä nesteytys treenaajilla on melko hyvin hallussa, mutta kun nesteen määrää lisätään, unohtuu suolan ja mineraalien täydennys.

Ja toinen käytännön esimerkki onnettomuuspotilaiden hoidossa:
Suolaliuoksen käyttö liittyy kiireelliseen ensiapuun, jolla pyritään ylläpitämään elimistön perustoiminnot ja estämään komplikaatioita.

Sulkavan Soutuihin, lähes 80 kilometrin soutureissuun, johon meni aikaa reilut 5 tuntia, otin veneeseen 3 litraa merisuolaripauksella tuunattua lähdevettä, suolakurkuilla ja meetwurstipaketilla. Hyvin jaksoi ja nestemäärä oli sopiva. Oikealla suolamäärällä tärkeä osa jaksamisessa.
Toki edellisen päivän laadukas ravintotankkaus nesteytyksineen oli täyttänyt lihakset iskuun ja kisa-aamuna oli vain soutunälkä.
Keho toimi loistavasti.

Suolalla on ihmiskeholle useita tärkeitä tehtäviä. Tässä muutamia suolan merkityksiä ihmiselle:

– ELEKTROLYYTTITASAPAINO: Suola on tärkeä elektrolyytti, ja se auttaa ylläpitämään solujen ja kehon nesteiden oikeaa tasapainoa. Elektrolyytit ovat välttämättömiä hermoston ja lihasten asianmukaiselle toiminnalle.
– VEDEN TASAPAINO: Suola vaikuttaa veden tasapainoon kehossa. Se auttaa säätelemään nesteen jakautumista solujen ja kudosten välillä.
– VERENPAINE: Natrium, joka on yksi suolan komponenteista, säätelee veren tilavuutta ja siten vaikuttaa verenpaineeseen. Liiallinen suolan saanti voi lisätä verenpainetta.
– RUOANSULATUS: Suola auttaa ruoansulatusentsyymejä toimimaan oikein, mikä edistää ruoansulatusta.
– SUOLA TUKEE LIHASTEN TOIMINTAA: Optimaalinen nestetasapaino on välttämätön lihasten toiminnalle ja kehon normaalille toimintakyvylle.
– SUOLA OSALLISTUU HERMOIMPULSSIEN SIIRTOON: Suola on välttämätön hermoimpulssien siirrolle. Kun lihakset saavat hermoimpulsseja, natriumkanavat avautuvat, mikä mahdollistaa natriumin pääsyn soluihin ja laukaisee sähköisen signaalin, joka saa lihakset supistumaan. Hermosto käyttää tätä sähköistä viestintää mahdollistaakseen erilaiset kehon toiminnot, kuten liikkumisen, aistimisen ja ajattelun.
– SUOLA ON VÄLTTÄMÄTÖN MONILLE BIOKEMIALLISILLE PROSESSEILLE: Nämä prosessit muodostavat solujen ja elinten toiminnan perustan, ja ne ovat olennaisia elämän ylläpidossa, kasvussa, kehityksessä ja energian tuotannossa.
– LUUT TARVITSEVAT SUOLAA: Luut tarvitsevat suolaa, erityisesti kalsiumia, fosforia ja muita kivennäisaineita, ylläpitääkseen vahvuuttaan ja tiheyttään. Nämä kivennäisaineet ovat elintärkeitä luuston muodostumiselle ja ylläpidolle.

KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ:
– Laita juomapulloosi puhdasta lähdevettä ja ripaus hyvälaatuista, puhdistamatonta merisuolaa. Huomaat, ettet väsy treeneissä niin helposti, lihakset pysyvät toimintakykyisinä ja lisäksi nesteet pysyvät solun sisällä paremmin > pissaamistiheys vähenee = vesi ei kulje kehon läpi huuhtoen mukanaan tärkeitä mineraaleja > JAKSAT PAREMMIN!
– Olen itse käyttänyt ihan tavallista merisuolaa sekä hiukan hifistellyt näillä: Maldonin sormisuolahipuilla, Kalaharin luonnonsuolalla, Ruususuolalla sekä Sel Marinin merisuolalla. Tasokkaissa luontaistuotekaupoissa näistä tiedetään ja valikoimat ovat huippuja.
– Suolavedellä voidaan hoitaa myös ientulehdusta purskuttelemalla.
– Suolavesi kurkkukivussa esim. lasillinen vettä ja 1 tl suolaa kurlataan ja mm. näin autetaan kurkun turvotuksen laskemisessa.
– Suola on merkittävä migreenin ennaltaehkäisyssä.
– Suola on ”Superfood” niin ulkoisesti, kuin sisäisesti ja sekä hyvä muistaa myös ikiaikaisena ruoka-aineksien säilömismuotona: Suolakala, suolasienet, suolakurkut ym. herkut.
– Suolahuoneet kylpylöissä tuovat helpotusta monien hengitysongelmiin sekä suolakylvyt iho-ongelmiin.

MINERAALIT =
Mineraalit ovat epäorgaanisia alkuaineita, jotka ovat välttämättömiä monille elämän toiminnoille. Ihmiset ja muut organismit saavat mineraaleja ruoasta ja vedestä. Nämä aineet osallistuvat moniin kehon biokemiallisiin prosesseihin ja ovat tärkeitä terveyden ylläpitämisessä. Mineraalit voidaan jakaa kahteen pääryhmään:

1. Makromineraalit: Näitä tarvitaan suurempina määrinä elimistössä. Esimerkkejä ovat kalsium, fosfori, magnesium, natrium, kalium ja rikki. Nämä mineraalit osallistuvat luuston muodostumiseen, hermoston toimintaan, solujen aineenvaihduntaan ja muihin tärkeisiin prosesseihin.
2. Hivenaineet (mikromineraalit): Näitä tarvitaan pieninä määrinä, mutta ne ovat silti välttämättömiä. Esimerkkejä ovat rauta, sinkki, kupari, mangaani, jodi ja seleeni. Hivenaineet osallistuvat moniin entsyymitoimintoihin, immuunijärjestelmän vahvistamiseen ja muihin elimistön toimintoihin.

Monipuolinen ruokavalio, joka sisältää erilaisia elintarvikkeita, auttaa varmistamaan riittävän mineraalien saannin elimistölle.

MITÄ SUOLA OIKEIN ON?
Suola on kemiallinen yhdiste, joka koostuu positiivisesti varautuneesta natrium-ionista (Na+) ja negatiivisesti varautuneesta kloridi-ionista (Cl-), yhdessä muodostaen natriumkloridin (NaCl). Se on kiteinen aine, joka voi esiintyä luonnossa monissa eri muodoissa, kuten merivedessä, maaperässä ja kallioissa.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi lähtee kehon perustoimintojen mahdollistamisesta.
Usein ne ns. terveyden näkymättömät asiat ovat kivijalkana mahdollistamassa hyvän elämän perustan: Työvireyden, treenit, ongelmien ratkaisukyvyn ja onnellisuuden – fyysisen -, psyykkisen – ja sosiaalisen terveyden = hyvinvoinnin eri osa-alueet.

Tänä vuonna keskitytään juuri näihin pieniin kivijalan osasiin, jopa jollain tapaa näkymättömiin taustatekijöihin hyvinvoinnissa. Ensimmäisenä on vuorossa nyt suola, sillä tuntuu siltä, että ruokiin kiinnitetään jo paljonkin huomiota, mutta jo aamusta tärkeänä osana oleva nesteytys unohdetaan helposti.

Muistetaan myös suolan ulkoinen käyttö kauneudessa ja hyvinvoinnissa:

Suolan ulkoinen käyttö on hyödyllistä monin eri tavoin, erityisesti ihonhoidossa ja rentoutumisessa. Tässä muutamia tapoja, joilla suola on hyödyllinen ulkoisesti käytettynä:

– Kylpysuolat: Lisäämällä suolaa kylpyveteen saadaan rentouttava vaikutus. Erityisesti merisuola tai epsom-suola sisältävät mineraaleja, jotka auttavat rentoutumaan ja lievittämään lihasjännitystä.
– Ihon kuorinta: Suola toimii tehokkaana kuorintana poistamalla kuollutta ihosolukkoa ja edistää ihon uudistumista. Suolakuorinnat tekevät ihosta pehmeämmän ja sileämmän.
– Puhdistus: Suolalla on antiseptisiä ominaisuuksia, mikä tekee siitä hyvän aineksen puhdistustuotteissa. Suola auttaa puhdistamaan ihoa ja päänahkaa.
– Suolahoito: Suolahoitoja käytetään myös spa-hoidoissa ja kauneushoitoloissa. Suolahoito auttaa ihon kosteuttamisessa ja tiettyjen iho-ongelmien, kuten aknen tai ekseeman, lievittämisessä.

Huomioitavaa: Suolan käytössä ulkoisesti tulee erityisesti tarkka, jos iholla on haavoja, ärsytystä tai muita ongelmia, ettei iho käy kirvelemään liikaa. Suola on terveelle ja ehjälle iholle loistava hoitotuote.

Vinkki itsetehtyyn ihon kuorinta-aineeseen:

1. Kahvinpuruja tai esim. mannaryynejä
2. Merisuolaa (jos rakeet isoja, murskaa niitä hiukan pienemmäksi)
3. Kookosöljyä

Kaikki ainekset sekaisin ja pyörivin liikkein iholle.
Ihosta tulee todella pehmeä, sileä ja uudistunut.
Noin 1 dl (pieni kupillinen) riittää hyvin kehon kuorintaan. Loput voi laittaa jääkaappiin ja käyttää viikon päästä. Ihon kuorinnan olen itse todennut hyväksi tehdä kerran viikossa.

Vinkki kyläilyyn:
Entisaikoina vietiin taloon tuliaisiksi ruisleipää ja suolaa. Virkistetään tätä vanhaa hyvää tapaa viemällä kylään hyvää laadukasta merisuolaa.

Ihanaa Vuotta 2024 sinulle blogini lukija!
Onnellisuus koostuu pienistä hyvistä hetkistä.
Kokonaisvaltainen hyvinvointi syntyy monista pienistä asioista – vaalikaamme pieniä hyviä hetkiä ja pieniä hyviä asioita
❤️ Halauksin Marianne