Maaliskuu 2021: Balanssia elämän myrskyjen keskelle

Maaliskuu 2021: Balanssia elämän myrskyjen keskelle

Miksi – balanssi – kehon ja mielen tasapaino on niin tärkeää?
Yksinkertaisesti se tuo turvaa ja mielenrauhaa, jotta myrskyn tullessa, sinulla on voimavaroja ja energiaa elää kulloisenkin myrskyn läpi, jaksaa tehdä, mitä pitää tehdä. Kukaan ei kestä jatkuvaa myrskyilyä. Samoin kuin luonto rauhottuu myrskyn jälkeen, samoin sinun kehosi ja ajatustenkin tulee saada rauhoittua ja kerätä voimia kohti seuraava haastetta, sillä sitä oikea elämä on, koettelemuksia, niin hyvässä kuin pahassa. Niitä pahojakin tarvitaan, jotta elämässä pääsee eteenpäin.

Tasapainoilu on hakemista, horjumista ja turvallista vakautta aina vuoronperään. Hyvässä, seesteisessä tasapainotilassa voi eri osa-alueita vahvistaa turvallisesti.

Miksi kuitenkin sen niin vakaan turvallisen tasapainon saaminen on niin vaikeaa, edes hetkeksi?
Uskon, että osittain on vaikeaa tietää mitä haluaa ja silloin tuhlaa aikaansa sellaiseen, mikä ei olekaan omaan elämään tasapainoa tuovaa, vaan enemmän syövää, jolloin syntyy väsymystila, joka kroonistuu. Tuolloin perusenergiataso ehtyy pienestäkin horjumisesta. Me uuvutamme itseämme, jopa tiedostaen, selittäen, että on pakko tehdä se ja se asia, muuten ei pärjää. Murehtiminen ja ylikuormitus lisää ahdistusta ja koko elämäntarkoitus unohtuu täysin.

Silloin on hyvä lähteä karsimaan mitä ei halua elämäänsä. Ja karkeasti voidaan myös todeta, että vaikka meillä on kaikki tieto ja taito on saatavilla, niin silti sitä toimii niin herkästi itseään vastaan. Esimerkiksi kännykän ruutuaika ilmoittaa halutessa, että nyt on tullut ruutuaika täyteen, ei silti välitetä siitä, lisätään jopa aikaa lisää ja saadaan näin hyväksyntä omalle toiminnalle, vaikka tiedetään hyvin, ettei se ole kokonaisterveyden kannalta hyväksi.

On sanonta, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Jos suunnittelee ajankäytön etukäteen, on hyvä jättää tyhjiä tunteja ja reilusti, sillä jos suunnittelee liikaa ja on tiukasti aikataulutettuna joka päivä, häviää luovuus ja asioita jää tekemättä. Pahimmillaan tekee itselleen ison stressin, kun To Do-lista kasvaa ja suorittaa asioita puolivillaisesti listalta pois. Tee vain pieni vaatimus itselle / päivä, sillä silloin kun olet tehnyt yhden pienen asian, tulee onnistumisen tunne, jolloin läsnäolo ja luovuus saa tilaa ja voit keksiä huikeita asioita juuri silloin, kun ei ole pakko keksiä.

Luovuus nousee pintaan rentoutuessa ja vahvassa, aidossa läsnäolossa. Jos sinulla on jokin suuri päätös edessä, niin ota irtiotto aiheesta ennen päätöksentekoa, jos se suinkin vaan on mahdollista. Käy metsässä kävelyllä ja saatat huomata, että oikea ratkaisu tulee syliisi, ponnistelematta. Näet selkeämmin, helpommin, kun olet läsnä, tiedostat.

Tasapainoisessa elämässä nimenomaan tasapainoillaan. Vaakakuppi keikkuu, sillä rehellisesti kun katsoo elämäänsä, sieltä löytyy aina pieniä korjausliikkeitä kulloisenakin ajanjaksolla. Korjauskohteet muuttuu aina elämäntilanteen mukaan. Tasapainoilua voidaan tehdä kirjaimellisesti fyysisesti sekä arjen ja ajatusten sovittamista balanssiin. On hyvä tietää, että pystyt parantamaan elämäsi laatua halutessasi heti tässä hetkessä – hengittämällä ja rentoutumalla. Tällöin kehosi korjaa itse itseään ja peruselintoiminnot paranevat heti ja niiden myötä on helpompi keskittyä siihen vaikeampaan vaakakuppiin: ajatuksiin, omaan puheeseen, kehomyönteisyyteen ajatuksien tasolla, suhdetta ravintoon, luontoon ja toisiin ihmisiin, ajankäyttöön ja työhön.

Balanssiharjoite: Seiso hyvässä ryhdissä. Nosta toinen jalka ylös muutamaksi sekunniksi. Tee hengitysharjoitus. Sisäänhengitä neljän sekunnin ajan, pidätä hetki ja uloshengitä pitkään huokaisten. Naputtele sormenpäillä rytmissä päänahkaa, otsaa, poskia, nenän alta, leukaa, solisluiden alta ylärintaa. Kosketus, rytmikäs taputtelu rentouttaa ja poistaa stressiä kehosta heti. Nosta toinen jalka ilmaan. Voit kokeilla tasapainoilla myös silmät kiinni. Huomaat silloin kuinka vaikeusaste nousee. Samalla tavoin kun harjaannumme fyysisissä haasteissa, harjaannumme henkisissä haasteissakin. Henkisesti vahvistamme itseämme uskaltamalla elää hetkessä, tutkimalla itseämme ja toimintatapojamme. Keskittymällä hengitykseen ja tasapainoon saadaan aikaan pysähdys, jolloin aivotkin keskittyvät yhteen asiaan täysillä, jolloin aivojen kuormitus vähenee. Aivot tavallaan puhdistuu läsnäolossa. Kun tekee yhdenkin syvähengityksen, tuntee olon niin paljon kevyemmäksi konkreettisesti. Jo tämä yksi tietoinen hengitys luo tasapainoa siihen käsillä olevaan hetkeen.

Muistetaan, että meillä on suuri lahja, olemme saaneet elämän! Tarkoitus on, että nauttisimme siitä tässä hetkessä, emmekä pakenisi enää itseämme, löisimme itseämme stressikierteeseen ja unohtaisi tätä kaikkea hyvää, mitä siellä toisessa vaakakupissamme on. Uskaltakaa heittäytyä elämään, vahvistaen itseä tyynen vallitessa, valmistaen elämän merellä valmiimpana kohtaamaan myös niitä myrskypäiviä, vaikka yhdellä jalalla seisten.

RYHTI66 – KUNNON KAUTTA MIELENRAUHAAN

Mielenrauhaterveisin, Marianne