Lokakuu 2021: RASVAMAKSA – Hyvinvoinnin romahduttaja

Lokakuu 2021: RASVAMAKSA – Hyvinvoinnin romahduttaja

Tämän blogin otsikko on kova, mutta niin on totuuskin ravisuttavan kova. Rasvamaksa on vakava terveyden romahduttaja, sillä jos maksa voi huonosti, koko keho voi huonosti.

Heti ensi alkuun sanon kuitenkin helpotukseksi, että jo pienetkin terveysteot keholle ja mielelle elvyttävät ja parantavat myös maksaa nopeasti.

Maksan toiminnan moninaisuus liittyy meidän syömisiin ja juomisiin sekä vahvasti myös tunteisiin, joiden merkitys helposti unohtuu, kun puhumme sisäelimistämme. Maksaan yhdistetään energeettisesti tukahdetut tunteet, masennus, joten maksan hoitamista on myös tunteiden purkaminen, sillä haudattu viha on maksan ympärillä.

Maksaan kulminoituu hyvinvoinnin koko kolminaisuus KEHO-MIELI-SIELU. Maksa on vahva tunne-elin. Ongelmia alkaa syntyä silloin, kun maksasta puuttuu liike ja ravinto on huonoa sekä paljon tukahdettuja tunteita.

MITEN MAKSA TOIMII?

Maksan tehtävänä on muuntaa rasvaliukoiset haitalliset aineet vesiliukoisiksi, jotta ne on helppo poistaa kehosta. Elimistömme on melkoinen koneisto, joka ei halua säilyttää mitään aineita pitkään kehossa. Maksan järjestelmä on sellainen, että jos elimistössä ei ole kaikkia myrkynpoistoon tarvittavia apuaineita, kuten antioksidantteja, niin maksan on silloin pakko varastoida haitalliset aineet kehoon, jolloin nämä haitalliset aineet vaikuttavat terveyteemme haitallisesti, erityisesti vastustuskykyyn, hormonien sekä hermoston toimintaan.

TUNNISTAAKO RASVAMAKSAN OIREET MITEN HELPOSTI?

Yleensä se tulee yllätyksenä, ettei tiedä kärsivänsä rasvamaksasta. Vaikka mittava vatsanympärys voikin viitata ongelmaan, voi rasvamaksa olla täysin normaalipainoisella, hoikalla ihmisellä.

Oireet voivat olla ihan suoraan maksan kipua oikean kylkikaaren alla. Terveen maksan paino aikuisilla on noin 1-1,5 kiloa. Kauttaaltaan rasvoittunut maksa saattaa painaa useita kiloja, jopa 6 kiloa.

MINKÄ VUOKSI RASVAMAKSA AIHEUTTAA PAINEISTA PÄÄKIPUA?

Rasvoittunut maksa ei silloin pääse liikkumaan oikein. Koska maksa on verinen elin, niin liikkumattomana sen veri on ikään kuin väärässä paikassa, jolloin keho voi oirehtia paineisella pääkivulla tai heijastekivulla oikeassa olkapäässä.

MITÄ MUITA OIREITA RASVOITTUNUT MAKSA AIHEUTTAA?

Tunnepuolella voimakas kiukku ja viha saattaa pitkittyessään viitata myös maksan ongelmiin. Maksa kerää negatiivisia, vihan kaltaisia tunteita, kuten pettymystä ja katkeruutta, käsittelemättömiä tunteita. Käsittelemätön viha on tosiaankin katkeruutta ja siten vakava maksan terveyteen liittyvä seikka. Tämä negatiivinen maksaan asumaan jäänyt tunne estää maksaa liikkumasta, jolloin maksan toiminta häiriintyy. Keho alkaa oirehtimaan silloin eri tavoin, kun kehon toiminnoissa on häiriötila. Kehon yleistila voi oirehtia esimerkiksi niin, että häiriö voi ilmetä mielialan muutoksina ja väsymyksenä.Tällöin oireilua voi olla ihan missä päin kehoa tahansa.

MIKÄ OLISI PARAS ENSISIJAINEN TEHTÄVÄ RASVAMAKSAN HOITOON?

Voimme vaikuttaa maksan toimintaan ruokavaliolla sekä elintavoilla. Paras ennaltaehkäisy rasvamaksaan sekä sen hoitoon on se, mitä suuhun laitamme: Ruoka ja juoma sekä liikunta.

Ruokavaliosta on syytä puhdistaa ensin liika hiilari ja liika sokeri. Epäsäännöllinen syöminen voi myös aiheuttaa kuormaa maksalle. Liika alkoholin, energiajuomien ja mehujen juonti ovat maksan terveydelle haitallisia sekä tupakointi. (HUOM: Alkoholisteille ei välttämättä aina automaattisesti tule kuitenkaan rasvamaksaa)

Elintavoista riittävän levon ja ulkoilun merkitys on hyvä muistaa maksan hoidossa.

KUORMITTAAKO JOTKUT RAVINTOLISÄT TURHAAN MAKSAA?

Kyllä. Yliannostus myös ns. terveellisistä ruoka-aineksista ja lisäravinteista kuormittaa aina turhaan kehoa, myös maksaa. Perusterveellinen puhdas ruokavalio ei kaipaa juurikaan lisäravinteita mittavia määriä. On toki hyvä auttaa kehoa tarpeen tullen hyvillä, tilanteeseen optimaalisimmilla lisäravinteilla. Kannattaa kuitenkin olla kriittinen lisäravinteiden suhteen ja on hyvä muistaa, että periaatteessa aina kaikki syöminen ja juominen kuormittaa kehoa. Suolisto ja maksa ovat toimintapari, joista yleensä suolisto saa huomiota, sillä suoliston toiminnan häiriötä ei voi olla näkemättä ja kuulematta. Suoliston keräämä ilma tuntuu kipeältä, turvotus ahdistaa ja jatkuva ummetus vaikuttaa kaikkeen tekemiseen, mutta maksan itku ei kuulu eikä näy.

MITÄ MIELTÄ OLET MAKSAN DETOXISTA – PUHDISTAAKO MAKSA ITSE ITSENSÄ?

Lähtökohtaisesti meidän keho on uskomattoman viisas ja se osaa korjata itse itsensä. Mikäli ongelmia on kehossa monilla tasoilla, ei maksa kykene enää putsaamaan niin hyvin itse itseään. Maksa ja koko keho puhdistaa itseään liikunnalla. Maksalla on liike ja se liike pitää maksan puhtaana. Jos maksa ei liiku oikein, niin se ei toimi. Syy, miksi maksa ei liiku, on yleensä huonot elintavat tai traumaa, sairautta, kudokset jumissa ja hermotusongelmia ym.

Vaikka jo pelkästään syömisten putsaaminen saa aikaan paljon hyvää, niin voimme toki maltillisesti tukea ja auttaa kehomme toimintakykyä ottaen huomioon koko keho ja suolisto. Niinkuin emme voi liikunnallakaan kohdistaa tehoa vain yhteen kohtaan, niin sama detoxissa, putsaus kohdistuu koko kehoon. Hyvinvoinnissa puhun useasti kokonaisvaltaisuudesta, pienillä teoilla on suuri merkitys kokonaiskuvassa. Kaikkien elimiemme toiminta liittyy toisiinsa ja kun yksi voi huonosti, alkaa lumipalloefekti pyörimään ja juurisyy jää silloin usein selvittämättä, siksi kokonaisuuden tunteminen on tärkeää.

Yksistään minkäänlainen detox-kuuri ei ole ratkaisu rasvamaksaan, vaan kokonaisvaltainen elintapojen parantaminen. Markkinoilla olevat detox-kuurit ovat enemmän uskomuksia ja myyntiartikkeleita, kuin apuja varsinaiseen ongelmaan. Mieluummin olisi hyvä puhua kokonaisvaltaisesta detoxista omien syömisten, juomisten ja elintapojen suhteen.

MILLÄ RUOKA-AINEILLA VOI TUKEA MAKSAN TOIMINTAA ja MYRKYNPOISTOJÄRJESTELMÄÄ?

– kaikenlaiset kaalit
– villiyrtit: nokkonen, maarianohdake ja voikukka
– marjat
– vihannekset
– pähkinät
– valkosipuli
– erilaiset kuidut
– seesaminsiemenet ja seesaminsiemenöljy
– vihreä tee
– hivenaineet: magnesium, seleeni, sinkki
– antioksidantit: A-vitamiinit, C-vitamiini, E-vitamiini

Muista kokonaisuus!
Kyse on kokonaisuudesta, jolloin pienilläkin osa-alueilla on merkitystä:
*FYYSINEN KEHO
*EETTERIKEHO = energiakeho
*ASTRAALIKEHO = tunnekeho
*MENTAALIKEHO = ajatuskeho
*KAUSAALIKEHO = syy-yhteyskeho

Maksan terveys vaikuttaa ihan kaikkeen meidän elimistössä, siksi sille kannattaa antaa se arvo, mikä sille kuuluu ja pitää maksan terveydestä mahdollisimman hyvää huolta.

Iloisin terveisin, Marianne