Kesäkuu 2021: NEVER GIVE UP. NEVER.

Kesäkuu 2021: NEVER GIVE UP. NEVER.

Huh nyt koko Selviytyjät kilpailu on eletty läpi toistamiseen telkkarin kautta ja päällimmäisenä on mielessä upeasti kuvattu Meri-Lapin luonto ja vauhdikkaat kovat kilpailut – mitä jännitysnäytelmiä ne olikaan, mitä peliliikkeitä ja suuria tunteitakin. Nelonen mainosti Selviytyjiä ”Matkana itseen” ja sitä se todellakin oli! Varmaan meillä jokaisella kilpailijalla.

Selviytyjiin lähtiessä postasin, että otan itselleni muistutukseksi elämäntaidon opettajan Olavi Tähtelän ajatuksen:

”Elämäntaitoa on voida hyvin huonoissakin olosuhteissa.”

Elämään kuuluu negatiivisetkin tunteet, joita olen koettanut vältellä koko elämäni ja joita olen nyt opetellut kohtaamaan.
Mielenvoima voittaa olosuhteet, ajattelin. Olosuhteet säiden puolesta olisi voinut mennä paljon huonommin. Säästyttiin päivätolkulla kestävistä sateista, mikä olisi ollut varmasti kova paikka. Sadepäiviä ei ollut montaa, joten aurinko helli meitä, vaikka kylmyyden päästyä luihin ja ytimiin, ei se sieltä pois kokonaan lähtenyt, sillä kun aurinko laski, hiipi viileys. Pohjolassa kesästä syksyyn siirtyminen koetteli omia vaatevalintoja, jolloin katui katkerasti sitä, että oli valinnut helteelle sopivan lippahatun, vaikka villapipo olisi pelastanut yösydämenä heräämisen viileyteen. Nukuin pääosin paria todella kylmää yötä lukuunottamatta niin hyvin metsässä ulkona, että oli vaikeaa nukkua sisällä, kun pääsi kotiin. Luontoyhteys tuli todellakin elettyä todeksi. Nauratti yhdessä vaiheessa, että huomasin käveleväni keskellä metsää täysin paljain jaloin! Minä, käärmeitä pelkäävä, tallustelin siellä ilman pitkiä sukkia ja maihareita tyytyväisenä. Nauratti sekin, että syyskuun lopulla kisan jälkeen meitsi käveli hihattomassa ilman takkia, koska iho oli kuuma vielä pitkälle syksyyn. Lihasten osalta muistan, kun edellisten kausien kilpailijat, mm. Janni Hussi kertoi, että lihakset sulivat kirjaimellisesti ja että kehon palautumisessa kului aikaa useita kuukausia. Koin tämän seikan täysin samalla tavalla. Rasvaa ei kehosta juurikaan lähtenyt, mutta lihaspaineet hävisi viikossa. Kun lihaspaineet katoavat, lähtee tunto ja pito kehosta. Punttityypille se tunto on elinehto. Proteiinin vähäisyys saa tämän aikaan ja siksi tämän olotilan kestäminen on kovaa lihaksikkaille kilpailijoille. Selviytyjät ei todellakaan ole mikään terveellinen dieetti, vaan kehoa ja mieltä äärimmilleen kurittava kisa.

USA:ssa on tutkittu, että ihmisten suurimpia pelkoja on julkinen esiintyminen. Siinä kohtaa todellakin vaaditaan mielenvoimaa ja häpeänsietoa, kun ollaan kameroiden edessä niin aitoina ja auki, kun ihminen voi vaan olla. Kameroiden läsnäolon ja oman ulkonäön virheet unohti lähes heti. Energiaa ei omien virheiden vatvomiseen riittänyt, sillä tärkeämmäksi muodostui läsnäolo juuri sellaisena kuin on, jos unohtaa ohjelman psykologisen pelin läsnäolon saaressa. Piti pohtia peliä tietysti. Kamppailla toimintamallien ja oman itsensä kanssa.

Haastatteluissa sitä vaan lähti keskusteluisssa syville vesille kysymättä, haastattelijan nyökytellessä tyytyväisenä. Koin haastatteluhetket terapeuttisena yksinpuheluna, kun kukaan muu ei tuotantoa lukuunottamatta ollut kuulemassa.

Tässä kilpailussa ei seinäkukkaset pärjää, mutta ei myöskään piikikkäät ruusutkaan pääse välttämättä pitkälle, jos ei anna mitään yhteisölle. Minun tie vei leirin keittiön takatilaan touhuamaan villiyrttien kanssa ja siirryin pääosin puhujasta kuuntelijaksi.

Mitä tämä kisa opetti minulle?
– Elä päivä kerrallaan. Tuli mitä tuli.
– Valkoinen valhe on helppo heittää, mutta kunnon emävaleen näkee naamastani heti.
– Ei kannata murehtia eikä valittaa etukäteen.
– Huumorin voima.
– Epätäydellisyyden kohtaaminen itsessä.
– Oman vastuun omiin ajatuksiin.
– Jos haluat vahvan tiimin, tue sen yksilöiden onnistumisia.
– Luota intuitioosi. Aina.
– Jokainen haluaa valtaa. Aina siellä, missä ihminen on vuorovaikutuksessa toisen kanssa, siellä on valtaa. Kun ihminen menettää vallan, hänestä tulee vaarallinen.
– Koita keskittyä hetkeen, olla läsnä just siinä, missä on.
– Jos ei tunne oman luonteensa heikkouksia, on niiden armoilla. On pakko katsoa peiliin. Kohdata pelkonsa.
– Oman mielen kesyttäminen.
– Luonto hiilasi ja ihmiset opetti.
– Kiitä ja kunnioita toista, vaikka olet eri mieltä.
– Vuorovaikutustaitojen hiomista, joihin väkisin tulee aina tunteet mukaan. On hyvä välillä olla hiljaa ja kuunnella enemmän.
– Älä luovuta. Ikinä. Jatka vaikka menettäisit raajan.

Noita opetuksia edelleen hiotaan täällä arjessa. Mielenvoima on kyllä uskomattoman suuri, hyvässä ja pahassa. Sitaatteja ja luontoaforismeja tuli elettyä todeksi.

Uskon, että varmasti henkisten herättelyjen retriiteiltä olen oppinut paljon, mutta kisan jälkeen olen vahvistunut sanomaan -ei- silloin kun sitä on tarvittu. Huomaan kameleomanttisen luonteeni sopeutuvan helpommin erilaisiin olosuhteisiin vielä joustavammin ja olen uskaltanut avata omaa sydäntäni muille ehkä vähäsen.

Uskon, että varjojen kokemisen jälkeen ihmisen parhaat puolet tulevat esiin yhä selkeämmin. Ihmisyys ja inhimillisyys pohdituttaa.

Selviytymistä on sekin, että tajuaa aamulla noustessaan kiitollisuutta, että saa elää ja aloittaa päivän. Tämä oli todellakin matka itseen ja opit kantavat varmasti pitkälle ja kannustavat tutkimaan itseään ja ajatuksiaan lisää.

Silloin kun on antanut kaikkensa maailman kovimmassa, ikimuistoisessa TV-kisassa, yhdellä jalalla, koen hopean tässä kohtaa voittona.

Isot isot kiitokset huikealle @selviytyjätsuomi tiimille ja kaikille upeille, rohkeille, hauskoille ja koville kilpailijoille, jotka teitte tästä kisasta just näin kovan ja joilta opin paljon.

Selviytyjät -terveisin, Marianne

PS. Kristianille Onnittelut Voitosta <3

Lämpimät kiitokset tukijoukoille:
Roope – Kiitos tsemppikirjeestä, jonka sain Selviytyjät saarelle. Olet rakas poika <3
Noora Patjas – assistentti kaikissa kotiasioissa. Sanat eivät riitä, siksi <3
Minna Jakosuo – erä- ja vaellusoppaan näkemykset ja neuvot
Julia Loukia – eräoppaan selviytymisneuvot ja opetukset
Veli-Pekka Keränen – osteopatia, kehonhuolto
Susanna Salo – Ukon Pakka Tarot
Emilia Matilainen – sokerointi
Mika ja Mari – kuljetukset ym.
Savonlinnan väki <3
Anu Puranen & Osku
Tarja Puranen & Joke
Anne Koivusaari
Minna Nurmelin

Kaikkien teidän lukuisten mukanaeläneiden kauniit ja kannustavat viestit – Kiitos – niillä on suuri merkitys yhä. Saan niistä voimaa tänäkin päivänä.