Joulukuu 2024: Talvipäivänseisaus ja Yule
Joulukuu 2024: Talvipäivänseisaus ja Yule
YULE = Auringon juhla
Talvipäivän seisaus on 21. joulukuuta.
YULE aika alkaa talvipäivän seisauksesta – talven lyhimmästä päivästä, jolloin pimein aika alkaa kääntymään kohti valoa.
TULE MUKAAN JUHLISTAMAAN YULEA
Tänä vuonna kokoonnumme Helsingin Ruskeasuon voimapaikalle lauantaina 21.12.2024 Kello 11.00.
H-hetki on kello 11.20.
Voimapaikan YULE tapahtumaan on vapaa pääsy.
Talvipäivänseisauksesta alkaa YULE aika, jolloin on hyvä kääntyä sisäänpäin, hiljentyä ja nauttia läheisten kanssa vietetystä ajasta.
YULE = Yule tarkoittaa pyörää ja viittaa vuodenaikojen kiertokulkuun.
Yule on aika, jolloin juhlitaan auringon paluuta, kun päivät alkavat taas pidentyä talvipäivänseisauksen jälkeen kestäen aina Yule-viettotyyliin tammikuun 13. asti.
Juhlaan liittyy monia perinteitä, kuten tulien sytyttäminen, juhla-ateriat ja lahjojen vaihtaminen. Juhlikaamme siis YULE-hengessä tulien äärellä, herkkuja nautiskellen ja rummutellen esi-isillemme.
VIIKINKIEN YULE
Viikingit juhlivat Yulea useita päiviä. YULE oli Freyrin juhla, jonka tunnuseläimet sika ja hevonen ovat siirtyneet suomalaiseenkin jouluun ja Tapaninpäivään. Viikinkien joulupukkina kerrotaan toimineen itse ylijumala Odinin, jonka netissä liikkuvien historiallisten kuvien jouluhabitus muistuttaa vahvasti erästä Korvatunturin asukkia.
Vain miekka puuttuu.
”Luonnonpakanan joulu”, eli talvipäivänseisaus on pohjimmiltaan suuri valon juhla.
Tärkeintä on itse asia, eivät niinkään koristeet, ohjelma tai ruuat. Vuoden pisimmät yöt ovat täällä, joten sytyttäkäämme kynttilät.
Ensisijaista on kiireettömyys ja vapaus kaikessa tekemisessä. Valo, ilo, kiitollisuus ja toivo ovat sydäntalven alun juhlan sisäinen sanoma.
Juhlallisuuksiin voi kuulua hyvää ruokaa, hyvää seuraa, ja tietysti nuotiotulet.
Takkaan tai leivinuuniin voi tuikata Yule -halon ja kynttilöiden äärellä kiittää mielessään aurinkoa ja luonnonkiertoa valon paluusta.
Valitse Yulen elementeistä itsellesi mieluisia tapoja:
– Kynttilät. Liekki symboloi aurinkoa ja valoa.
– Misteli on mm. rauhan ja rakkauden symboli sekä suojeleva yrtti.
– Kuivatut appelsiinin viipaleet symboloivat aurinkoa.
– Havuista tehty kranssi on ikivihreytensä kautta elämänpyöräksikin sanottu koriste on kaunis esimerkiksi ovessa/ikkunassa.
– Nuotio tai pieni kokko on tunnelmallinen tulen elementin ilmentymä, joka sopii muutoksen symbolina kaikkiin luonnonkierron merkkipäiviin.
– Yule-halko on kodin päätulisijassa poltettava järeä halko, joka symboloi auringon tuomaa valoa ja lämpöä.
– Yulen värit: punainen, tumma vihreä, kulta
– Sauna
– Olkikoristeet ja lyhde linnuille.
– Lahjat, joihin liittyi vahva sanoma/arvoitus.
– Yhdessä laulaminen
– Havunoksia sisälle, esimerkiksi maljakkoon, joihin ripustetaan piparkakkuja.
YULE aikaan kuuluvia perinteitä voi luoda kokonaan itsekin, esimerkiksi kirjoittaa käsinkirjoitettu kirje läheisille, joita kiittää kuluneesta vuodesta. Näin perinteet syntyvät ja jatkavat kulkuaan jokaisen liittäessä omia tapojaan juhlaan.
Nauttikaamme Valon Juhlasta – ikiaikaisesta YULE ajasta läheistemme seurassa. Kutsukaa kylän yksinäisiä mukaan – Jatkakaamme YULE perinteitä arvostaen yhteisöllisyyttä, lepoa, rauhaa ja antamisen iloa.
Talvipäivänseisaus YULE RUMMUTTELUSTA videoita Instagramissa @mariannekiukkonen
Lämpimin YULE terveisin, Marianne