Huhtikuu 2021: Tunne pelko

Huhtikuu 2021: Tunne pelko

Tähänastisen elämänkokemukseni myötä voin sanoa, että yksi vaikeimmin selätettävistä tunteista ovat pelko, kateus ja häpeä. Yksi selkeä syy salille lähtemättömyyteen on ollut pelko. Pelko viedä oma ryhditön, löysä ja heikko burnoutin rajoilla hoippuva vartalo salille on totta, niin kirpaisevan totta. Se, että sinulle jokin tärkeä asia jää tekemättä turhan pelon vuoksi, on kamalaa elämän hukkaan heittämistä.

Pelko on tunne, joka ilmenee jännityksenä ja silloin se on buustaava tekijä, hyvä juttu, mikä auttaa sinua selviytymään entistä paremmin, sillä keskittyminen on silloin taattua. Mutta silloin kun pelko lamaa sinut, on syytä alkaa selättämään sitä. Itse olen käynyt läpi varmaan kaikki mahdolliset pelkotilat, mitättömän pienistä suurempiin hengenlähtöpelkoihin asti. Olen pelännyt uutta treeniohjelmaani, Tinder-treffejä, poliisin työssäni lukuisia kertoja, sukuillallista, omia vahvoja reaktioitani, vyökoetta, sparreja, 500 metrin soutukisaa, lääkärikäyntiä, verikoetta, englanninkielisen luennon pitämistä, riitatilannetta ja lukuisia muita elämäntilanteita, joten luulisi, ettei juurikaan mikään enää hetkauta. Silti pelon kutkuttava ja sydäntä puristava tunne pääsee yllättämään aina silloin tällöin ja se tunne, kun pelon on elänyt läpi ja selviytynyt siitä hengissä, on saanut siitä hetkestä paljon selittämätöntä elämänvoimaa. Pelko sinänsä voi olla hyvin pieniriskinen toisen mielestä, koska pelon tunne pohjautuu täysin henkilön kokemusperään ja luonteeseen. Oikeastaan kyse ei ole edes pelosta, vaan jännitystilasta, jota ei oikeastaan kunnolla hallitse ja se tunne kannattaa suorastaan kutsua luoksesi tekemällä asioita, joissa pääset tuntemaan tätä hyytävää sykkeitä nostavaa tunnetta. Pelko estää meitä myös menemästä uusiin ja spontaaneihin tilanteisiin. Pelko estää meitä laajentamasta elämämme perussegmenttiä, puhutaan mukavuusalueesta.

Pelko estää meitä myös kehittymästä oman alamme mestareiksi. Vähättelemme liikaa omia taitojamme ja se saa nyt luvan loppua. Tarvitaan toimintaa, jossa menet ammatillisesti myös haastaviin tilanteisiin, pelkäämättä epäonnistumista. Mieluumminkin käsken sinua epäonnistumaan. Montako kertaa huippukokki on polttanut pohjaan jotain, tai maustanut liikaa tai liian vähän. Monta. Älä pelkää epäonnistumista, ne opettavat kaikista parhaiten.

Tämän kirjoitukseni tavoite on saada sinut pelon rajoille ja yli, sillä muutoin et saa elämässä oppimisen tyydytystä, saati elämännautintoa. Harjoittelu nostaa pelon rajaa ylemmäs, joka kerta. Pelkoa kannata kieltää, ota se tunteena vastaan ja elä se läpi. Mitä useammin kieltäytyy kohtaamasta pelkonsa, se ottaa vallan sinussa, se estää sinua elämästä täysillä, se estää sinua laajentamasta kokemuksiasi. Suurin osa ihmisistä haluaa päästä elämässä helpolla, vaikka kuinka olisi lukenut ja tietää jokaisen tarvitsevan määrätyn määrän hätää, kärsimystä, huolia ja pelkoa juuri nimenomaan selvitäkseen elämästä.

Pelko voi suorastaan myrkyttää ihmisen niin, ettei enää uskalla seurata omaa polkuaan, vaan siirtyy supistamaan elämäänsä. Pelon tunteet eivät siis aina tarvitse liittyä sotiin, myrkyllisiin elämiin, julkisiin esiintymisiin, vaan ihan vaikka perheen keskuudessa tapahtuviin asioihin. Voidaan esimerkiksi kieltää omaa lasta menemästä ulos, koska pelätään, että jotain pahaa tapahtuu, jolloin siirretään pelkotila lapseen. Elävästä elämästä esimerkkinä pelosta on myös ettei uskalla esimerkiksi erota epätyydyttävästä parisuhteesta, koska tarve mennä kohti tuntematonta vaatii rohkeutta, rohkeutta oppia kokemastaan, ja vaikka kuinka sisällä huutaisi järki, että kaikki muu on parempaa kuin tämä, silti jää vanhaan, sillä se vanha huonokin koetaan paremmaksi, kuin tuntematon hyvä. Sanotaan, että prosessi tapahtuu aina mukavuusalueella ja kehitys epämukavuusalueella. Monilla ei ole rohkeutta siirtyä epämukavuusalueelle, tuntemattomaan, sillä se koetaan liian kovaksi riskiksi. Sama kuvio toistuu työmaailmassa. Ei uskalleta irtisanoutua epätyydyttävästä asemasta, vaan jatketaan, kun tulevasta ei tiedä. Muutos vaatii valtavasti energiaa ja elämän roihua, jolloin yksinkertainen ohje on:

1. Tee lista oman elämäsi toiveista.
2. Uskalla pyytää, ilmaise tahtosi itsellesi ja toiselle, tee tilaus.Katso tapahtuuko muutosta. Jos tapahtuu, hyvä! Jos ei, sinun on hypättävä pois.
3. Luota. Elämä vaatii sinua jättämään tutun ja turvallisen ja hyppäämään tuntemattomaan ja luottamaan, että elämä antaa sinulle juuri ne kokemukset, joita sinun kuuluukin saada. Joka kerta kun uskallat hypätä tuntemattomaan elämä tuo jotain huimasti parempaa sinulle.Tämä vaatii uskoa ja luottoa.
4. Ota kiitollisena vastaan se, mitä tuleman pitää. Tämä itsessään lisää onnellisuutta ja vähentää pelkoa tehdä ratkaisuja.

Arkisemmassa pelossa, esimerkiksi kotoa salille lähteminen voi olla tekemätön paikka, jos ei ole koskaan salilla käynyt tai edellisistä treeneistä on kulunut aikaa. Lähtemällä kotisohvalta salille, menet konkreettisesti epämukavuusalueelle ja salilla menet syvemmälle tekemällä salilla liikkeitä, jotka eivät tekemisen aikana tunnu mukavalta, mutta treenin jälkeen endorfiinimyrskyssä tunnet syntyväsi uudelleen. Monet harmittelevat salilla treenin jälkeen, että miksi on lykännyt salille tuloaan niin kauan. Moni sohvalle jäänyt on unohtanut, kuinka mahtava olo treenistä tulee. Perusluonteemme on olla laiska. Tiedosta se ja ala toimimaan. Se lähteminen on aina vaikeinta, siksi nouse ylös ja lähde heti ja tee lähtemisestä rutiini. Tee treenistä samanlainen toiminta, kuin hampaiden pesusta. Se pitää tehdä, pysyäksesi terveenä. Sinänsä tässä rutiinien hakemisessa ei ole mitään uutta. Nämä ovat perusasioita, jotka pitää saada mahdutettua kiireiseen päivääsi ja viikkoosi. Hampaat joka päivä, treenit muutaman kerran viikossa. Jos tämä olisi helppoa, vastaan kävelisi toinen toistaan upeampia hymyileviä ihmisiä, koska nämä seikat ovat heillä kunnossa. Näin ei kuitenkaan ole. Moni luovuttaa ja jää sohvalle, selittelee oloaa ja ottaa pelon omaksi kilvekseen itselleen. Tunnista tämä tekosyiden vyyhti katsomalla peiliin. Sano itsellesi, että sinä olet rakas ihana ihminen ja sinulle kuuluu kaikki hyvä tässä maailmassa ja olet valmis omalta osaltasi selättämään pelon lähtemällä salille. Vilpitön rakkaus itseään kohtaan saa sinut tekemään itsellesi hyviä asioita.

Pelko on tunne, tärkeä tunne, joka kertoo sinulle, että nyt aistien kannattaa olla valppaina, etten halua hukata enää sekuntiakaan, kun voisin parantaa elämääni, sohvalta kannattaa silloin nousta heti ylös. Lupaa minulle, että teet tänään jotain, mikä pelottaa, sillä tulevaisuudessa odottaa jo uudet pelonaiheet, siksikin vanhoja pelkoja on hyvä heitellä pois. Laita tavoitteet korkealle, tee, epäonnistu, opi, tee uudelleen, epäonnistu taas, opi, onnistu ja kehity.

Oppimisterveisin, Marianne